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Dear Sir,

Consultation Paper: Definition of a Charity

We appreciate the opportunity to comment on the Definition of a Charity Consultation Paper (the “CP”) issued by
Treasury.

Overall we support Treasury’s proposals to address the development of a statutory definition of Charity. As noted

in the CP, there have been recent developments overseas as well as developments in Australian case law. We
believe harmonisation with overseas jurisdictions will provide greater certainty for entities in the charitable sector.

Specific comments

QL. Are there any issues with amending the Yes.

2003 definition to replace the

‘dominant purpose’ requirement with the
requirement that a charity have an
exclusively charitable purpose?

As noted in the CP, amending the Charities Bill 2003 definition of
“dominant purpose” to “exclusive purpose” would closer align the
definition with overseas jurisdictions.

However, an amendment to exclusive purpose should be
accompanied by clarification that activities undertaken by an entity
need not be intrinsically charitable in order for the entity itself to be
charitable. This is discussed under Q10 below. That is, charities
should be allowed to perform activities that are commercial in nature
and generate profits, provided those profits are used to fund the
entity’s charitable purposes.
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Q.2 Does the decision by the New South
Wales Administrative Tribunal provide
sufficient clarification on the circumstances
when a peak body can be a charity or is
further clarification required?

No. As stated in the CP the decision indicates that “it is not
necessary that a peak body deal directly with the public.....it is the
degree of integration ....that determines its charitable status.”

We suggest further clarification around the term “degree of
integration” is required to determine how this might apply in
practice.

Q.3 Are any changes required to the Charities
Bill 2003 to clarify the meaning of ‘public’ or
‘sufficient section of the general
community’?

Q.5 Could the term ‘for the public benefit” be
further clarified, for example, by including
additional principles outlined in ruling TR
2011/D2 or as contained in the Scottish,
Ireland and Northern Ireland definitions or in
the guidance material of the Charities
Commission of England and Wales

Yes. We agree that the term for the “public benefit” could be further
clarified.

Consistent with overseas experience (paragraph 86) we believe that
the removal of the presumption of public benefit test may be
detrimental for some organisations that are currently considered
charitable entities (e.g. schools). We agree with the CP’s proposal
that the clarification applied in UK should also be incorporated in
Australia.

We also have concerns that some types of entities (for which there
is currently a presumption of charitable status) may not meet the
definition in paragraph 59 that public benefit must be “directed to the
benefit of the general community or to a sufficient section of the
general community”. We believe any proposed definition should
clearly set out that entities that charge fees to deliver their services
will not, by that fact alone, breach the condition for “public

benefit”. Without such clarification it could be argued that the
service is restricted to the section of the community that can afford to
pay the fees.

In relation to what would be considered “numerically negligible” as
set out in paragraph 63, we suggest an example would help determine
how this could apply in practice.

Paragraph 76 refers to principles outlined in the Charities
Commission of England and Wales which state that “benefits must
not be unreasonably restricted; individuals in poverty must not be
restricted from benefit”. We suggest that if these principles were
adopted in Australia guidance would need to be developed to assist in
their interpretation.

Finally we do not consider that the public benefit test will be
strengthened by requiring that the purpose of a charitable entity must
be “altruistic”.

Q.7 What are the issues with requiring an
existing charity or an entity seeking approval
as a charity to demonstrate they are for the
public benefit?

In our opinion there may be a significant additional time commitment
for every entity to have to seek approval in the transition year and
possibly a significant cost to administer this process. As an
alternative we suggest that Government could consider consulting
with peak bodies to determine a common approval process which
could be applied consistently to groups of like entities. This could
streamline the approval process by reducing costs for individual
entities subject to the same approval process.
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Q 10.Are there any issues with the
requirement that the activities of a charity be
in furtherance or in aid of its charitable
purpose?

Q 11. Should the role of activities in
determining an entity’s status as a charity be
further clarified in the definition?

We do not believe the activities of the charity need to be intrinsically
charitable in order for the entity itself to be charitable. We are
supportive that the activities should be “in furtherance or in aid of”
the entity’s charitable purpose.

This would help censure that entities that perform activities that are
commercial in nature, but generate profits that are used to fund the
entity’s exclusive charitable purposes, will still be treated as
charities.

Q16. Is the list of charitable purposes in the
Charities Bill 2003 and the Extension of
Charitable Purposes Act 2004 an appropriate
list of charitable purposes?

Whilst we consider the list a good starting point, we consider that
there is value in providing greater detail as in the UK models.

‘We would be pleased to discuss our comments with either yourself or other members of your team. If you wish to
do so, please do not hesitate to contact myself on (03) 9671 7934 or Gaile Pearce on (02) 9322 7158.

Yours sincerely,

VH@Obe éﬂ&

Heather Park
Partner
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